- Christina Bogiatzi
ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ- ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

1. Δώσε έμφαση σε όσα είναι το παιδι σου, όχι όσα κάνει. Βρες καλά στοιχεία του παιδιου, όχι μονο καλές πράξεις, και επισήμανέ του τα, αναρωτήσου πρώτα ποια ειναι και μην τα σχετισεις με όσα κάνει για σένα, μάθε να βλέπεις το παιδί σου σαν μία οντότητα και όχι μία αντανάκλαση του εαυτού σου.
2. Οργάνωσέ του το δωμάτιο με λίγα αντικείμενα, απαραίτητα και αγαπημένα. Μολυβοθήκη για μολύβια όχι καλώδια, συρτάρι στη ντουλάπα για δικά του εσώρουχα, όχι τραπεζομάντηλα της κουζίνας σου. Τα παιδιά νιώθουν ανακούφιση οταν ο κόσμος τους είναι οργανωμένος και προβλέψιμος.
3. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους σε συνεννόηση με το παιδί, προσπάθησε να το συναντήσεις εκεί που βρίσκεται εκείνο, όχι εκεί που θέλεις να πάει εσύ. Η μισή θεραπευτική ξεκινά απο το σημείο συνάντησης του θεραπευόμεου και του θεραπευτή, όχι απο την ανάλυση των στόχων.
4. Μίλησε στο παιδί σου για προσωπικές σου εμπειρίες όπου δεν μπόρεσες να διαχειριστεις ή να μείνεις ήρεμος σε κάποια περίσταση είτε σαν παιδί είτε ενήλικας. Τα παιδιά πλησιάζουν τους γονείς τους με τον κατάλληλο τρόπο όταν εξανθρωπίζουν τα λάθη τους, αλλά προσοχή: ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΓΟΝΕΙΣ. Συμβουλεψου ειδικό έαν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά.
5. Μάθε στο παιδί να διαχειριζεται τα αρνητικά του συναισθήματα μέσω της αυτορρύθμισης. Ξέχνα τις καρέκλες της ηρεμίας και χαζομάρες. ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΑΠΛΑ μόνο του κάπου να κάνει εσωτερικό διάλογο και να βρει τα μικρόβια μέσα του χωρίς παρεμβασεις, υπεραναλύσεις και κηρύγματα. Δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε την ένταση, ούτε να τη φοβηθούμε. Τη χρησιμοποιούμε σαν φωτιά που εκεί νοστιμεύεις το σωστό φαγητό και καις το περιττό λίπος.
6. Βάλε κίνηση στη ζωή του παιδιού σου. Μπες και εσύ μέσα εαν μπορείς. Κάποτε μία μπαλα και ένας δρόμος ήταν αρκετός. Τί πάθαμε πια; Δεν μας έφτασε ούτε ενα βουνο να περπατήσουμε; Τα πόδια είναι το πιο εύκολο όργανο του σώματος να το χρησιμοποιήσεις. Ξεκινήστε. Δε μπορεί τα σκυλιά μας να περπατούν περισσότερο απο τα παιδιά μας!
7. Γίνε αξιοπιστος γονέας, μη λες και ξελές. Εάν υποσχέθηκες συνέπεια-τιμωρία, ΚΑΝΕ ΤΟ! Τα μαστίγια στην προσωπικότητα των παιδιών δεν ειναι οι αποστερήσεις, είναι η κακοποίηση αλλά και η ΦΟΥΣΚΑ που καποιοι τα μεγαλώνουν. Εαν δεν κάνεις όσα υπόσχεσαι, δεν θα σε πάρουν ποτέ στα σοβαρά αλλά μετά, ούτε και τον εαυτό τους.
8. Μακρυά απο εμάς το "πικρό ποτηρι" του στίγματος του υπερκινητικού παιδιού. Η διαχρονική τάση της μόδας στην ελληνική οικογένεια είναι η διαγνώσεις του κάθε παππού -γιαγιάς-θείου και γείτονα "Α αυτο το παιδί είναι δυσκολο, είναι αυτό είναι έτσι" οπως και οι προγνώσεις που ακολουθούν "Θα έχεις προβλημα μαζί του". Παρακαλώ πολύ τους μάντεις των Δελφών να επισκεφθούν την αρχαία Αθήνα μέσα απο τη μυθολογία και όχι στη ζωή των παιδιών μας. Όχι άλλη αρχαία τραγωδία!
9. Ενημερώσου για την υπερκινητικότητα για τυχον παροχή φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν φάρμακα στην αγορά που μπορούν να βοηθήσουν. Η υπερκινητικότητα μπορεί να έχει και βάση νευροχημείας του εγκεφάλου, δεν είναι όλα εκούσια σε ένα παιδί, μερικές συμπεριφορές ξεπερνούν ακόμη και τη θέλησή του. Αναζήτησέ βοήθεια ειδικών για να είσαι σίγουρος/-η.
10. Λίγα και καλά. Δώσε του λίγα και καλά αντικείμενα να συνδέεται με αυτά. Μην γεμίζετε τα παιδια με βαρίδια. Η ντουπάπα ας εχει ρούχα που αγαπάει, όχι τη γκαρνταρόμπα 3 δεκαετιών που χάνεις εκεί τη ζωή σου. Τα βιβλία έχουν αξία όταν φαίνονται, η μπάλα ποδοσφαίρου και η barbie θέλει αντικατάσταση εάν ειναι σε κακή κατάσταση αλλά δεν θέλει 100 μπαλες ή 100 barbie. Ουκ εν το πολλώ το ευ ΑΛΛΑ ΕΝ ΤΟ ΕΥ ΤΟ ΠΟΛΥ. More is less, and less is more.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ! Δώστε ανάσα στο υπερκινητικό παιδί γιατι κάτι μέσα του το πνιγει, είτε ψυχογενές είτε νευρογενές, πάντως μία Λερναία Υδρα την εχει μέσα του και μας έχει ανάγκη να τον κάνουμε Ηρακλή. Απο εκεί ΝΑΙ, μπορούμε και δανειζόμαστε τη Μυθολογία, απο τα διδάγματα, όχι τις προφητείες. Όλα τα παιδιά μπορούν να διαψεύσουν θετικά τους γονείς τους εάν οι γονείς διαψεύσουν πρώτα τους φόβους του εαυτού τους.